piątek, 8 stycznia 2016

Znaczące informacje na temat pizzy

Znaczące informacje na temat pizzy

pizza kraków Masz apetyt na zjadliwą pizzę – zdołasz pójść aż do zgodnej pizzerii bądź zadysponować ją spośród dostawą aż do domu (najlepiej w sprawdzonym wprzódy miejscu), albo też, szczególnie o ile kochasz osobiście „pichcić", podjąć próbę zdziałać ją sobie w domu. Wśród mnogich wartości „samoobsługi" na pierwszym położeniu przetasować wyrywa pewność, iż „wiesz co jesz" ... Wśród mnogich wartości „samoobsługi" na pierwszym położeniu przetasować wyrywa pewność, iż „wiesz co jesz" – osobiście spełniasz asortymentu wszelkich szczegółów potrawy, od czasu rudymentarnych (mąka, przyprawy) aż do każdych dodatków, mogąc tuż przy tym usankcjonować się prawidłowym gustem i pomysłowością w układaniu dania. Nie musisz tuż przy tym rezygnować przytulnej prywatnej kuchni, w jakiej zmajstrujesz każde niezbędne czynności wstępne (ewentualnie tuż przy samodzielnie wyselekcjonowanym podkładzie muzycznym czy spośród wyzyskaniem innych, nie absorbujących ręcznie, modły uprzyjemniania czasu), oraz dodatkowo – o ile masz na to należyte sytuacja i ochotę – zdołasz pochłonąć skończony wyrób osobistych grab w wyselekcjonowanym towarzystwie. Podstawowym warunkiem adaptacji werwy osobnego upieczenia pizzy istnieje jednakże dysponowanie odpowiedniego „know-how", oznacza to wprawy jej sporządzenia i wypieku. Nie zaprząta to jednakże ostrych studiów noezy kulinarnej. Pizza nie istnieje skoro daniem wyrafinowanym; wręcz tylko – obstaje ją potwierdzać za początkowy w bajek „fast food". Zdaniem badaczki przedmiotu, Lindy Stradley („History and Legends of Pizza", www.whatscookingamerica.net), pizza była początkowy składnik diety motłochów obyczajowości śródziemnomorskiej od czasu czasów epoki nieporuszonej, oraz jej pierwotną formą był placek upieczony pomiędzy kamieniami ogniska, przyprawiany potem wielorakimi dodatkami i świętowany w miejsce talerza i sztućców aż do przyswajania zupy czy sosu. Jak mówią przyzwyczajenie wykorzystania chleba w charakterze talerza nadszedł od czasu Hellenów, którzy jadali płaskie bochenkowate chleby spośród rozmaitego wariantu dodatkami. Spośród porcji taniości i prostot w szykowaniu było to pożywienie popularne szczególnie między robotników i ich rodzin. W czasie rozrostu perskiego imperium Achemenidów żołnierze Dariusza Mocnego (521-486 p.n.e.), przyzwyczajeni aż do długich protestów podczas mnogich podbojów, piekli na swych tarczach nieco na szkic chleba, pokrywając go potem serem i daktylami. W pierwszej bajek Rzymu autorstwa Katona Starszego (234-149 p.n.e.) wspomina się „płaski bulwiasty skrawek ciasta dosmaczonego oliwą spośród oliwek, ziołami i miodem, upieczony na kamieniach". Zbytnio syn pierworodny wzięty nam nakaz na pizzę jest dozwolone potwierdzać recepturę, wręczoną w książce kucharskiej „De re coquinaria" wziętego kucharza i smakosza Marcusa Gaviusa Apiciusa (I wiek n.e.); w charakterze ingrediencje potrawy, jakiej substancję uchodzi wydrążony bochenek chleba, wymienia się w tej okolicy, mięso kurka, ziarnka sosny, ser, czosnek pospolity, miętę, bzykaj i oliwę – każde ustanawiają nadal skład nowoczesnej pizzy. W średniowieczu pojawiła się nazwa „pizza" w do chwili obecnej użytkowanej formie, oraz jej najbardziej nagminny gust uformował się na skutek zawężeniu aż do Europy spośród Nowego Świata (Peru) pomidorów w 1522 roku i produkowanego spośród mleka bizonów hydrologicznych, pochodzącego spośród Indii, sera mozzarella w XVIII wieku. Światową metropolią pizzy wystawał się w XVII-XVIII wieku Neapol, gdzie w 1830 roku otwarto pierwszą „prawdziwą", aż do dziś funkcjonującą pizzerię – „Antica Pizzeria Port'Alba". Na salony pizza zainterweniowała i nie prędzej w końcu XIX wieku za myślą damy Małgorzaty (Margherity) di Savoia, połowy Umberta Także, jaki – bawiąc w Neapolu na wczasach – zaprosił aż do swego pałacu najbardziej legendarnego „pizzaioli" (szefa pizzerii), Raffaele Esposito, ażeby poczęstować się jego frykasów; spośród trzech ukazanych na degustacji typów damy najbardziej preferowała pizza spośród mozzarellą, bazylią i pomidorami (w odcieniach, składających się na barwy narodowe Włoch), jaką w odwetu za zdobyty list spośród podziękowaniem Esposito poświęcił damy w charakterze „pizzę Margherita". Wbrew tej nobilitacji, pizza została kultowym karmieniem przede wszystkim mniej bogatych powłok społeczności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz